Омега-3

Продължение на Омега-3 мастни киселини (част I)

Доставянето на нутриенти директно до клетките е възможно благодарение на технологията на липозомното капсулиране, а сред най-новите хранителни добавки в семейството на Рондовитал са Липозомните омега-3 мастни киселини. Ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселини притежават доказан положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, но техните полезни ефекти за човешкия организъм не се ограничават до тук.

Здрава нервна система

В централната нервна система (ЦНС) са доказани високи нива на палмитинова (наситена мастна киселина), арахидонова (принадлежи на групата „омега-6“) и докозахексаенова киселина. Тъй като нивата на другата есенциална омега-3 мастна киселина са ниски, докозахексаеновата се превръща в основна за мозъка. Тя участва в неговото „изграждане“ по време на бременността и в поддържането на структурата и функциите му. Освен това, чрез благоприятното си влияние върху кръвоносните съдове и сърцето, тя подпомага мозъчното кръвообращение. От една страна, намалява риска от образуване на тромби и възникване на исхемични инциденти (недостатъчно изхранване на тъканите с кислород, водещо до смърт на клетките). От друга, чрез регулиране на кръвното налягане, те намаляват риска от хеморагични инсулти (дължат се на кръвоизлив поради разкъсан кръвоносен съд; високото артериално налягане е рисков фактор).

Много промени в мозъчната тъкан са възрастово-обусловени – процесите на стареене включват повишен оксидативен стрес, нарушения в митохондриите („енергийните централи“ на клетките) и промени в липидното съдържание на мембраните. В такива условия, ЦНС е по-податлива към развитие на невродегенеративни нарушения като болест на Алцхаймер. Различни проучвания показват, че повишената плазмена концентрация на докозахексаенова киселина е свързана с редуциран риск от развитие на различни типове деменции. В допълнение, омега-3 мастната киселина намалява възпалителните процеси в невроналната тъкан благодарение на антиинфламаторните си свойства. Тя е и важен модулатор в синтеза на фосфатидилсерин в мозъка – един от основните фосфолипиди, изграждащи клетъчните мембрани и обвивките на невроните.

По-добро зрение

Освен в ЦНС, високо съдържание на докозахексаенова киселина в организма се открива и в зрителните органи. Ретината, най-вътрешния слой на окото, съдържа т.нар. фоторецептори. Този тип специализирани нервни клетки поглъщат светлина и преобразуват в импулси, а краен ефект е създаването на образи в ЦНС. Именно в тях нивото на докозахексаенова киселина достига 50-60% от общото липидно съдържание.

омега-3

Структура на ретината

Благоприятните ефекти на омега-3 мастната киселина върху очното здраве се дължат основно на противовъзпалителните и антиоксидантните й свойства. Различни изследвания показват, че приема на докозахексаенова киселина може да подобри състоянието при синдром на сухото око и да намали риска от развитие на нарушения като макулна дегенерация.

Полово здраве

Положително влияние на омега-3 мастните киселини е установено и върху симптомите на менопауза при жени. Увеличеният прием на ненаситените липиди се свързва с понижен риск от развитие на депресивни разстройства в този преходен период. Няколко изследвания установяват и редукция на горещите вълни, но за потвърждение са необходими допълнителни проучвания.

Ефектите на докозахексаеновата и ейкозапентаеновата киселини върху кръвоносните съдове са пряко свързани с възможността им за повлияване на еректилна дисфункция при мъже. Това състояние се дължи на невъзможност за релаксация на гладките мускули в пещеристите тела на пениса, структурни нарушения в ендотела и липса на дилатация на кръвоносните съдове. Може да бъде предизвикано от психо-емоционални причини или да съпровожда заболявания на сърдечно-съдовата система като високо кръвно налягане, атеросклероза и др. Ползите на омега-3 мастните киселини за мъжкото здраве са доказани в проучвания с опитни животни и се обуславят от способността им да повишават отделянето на азотен оксид (предизвикват разширяване на съдовете) и да неутрализират реактивните кислородни форми (намаляват увреждането на ендотела).

омега 3

Източници:
von Schacky C. Importance of EPA and DHA Blood Levels in Brain Structure and Function. Nutrients. 2021;13(4):1074.
Dyall SC. Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Front Aging Neurosci. 2015;7:52.
Wang H, Daggy BP. The Role of Fish Oil in Inflammatory Eye Diseases. Biomed Hub. 2017;2(1):1-12.
Ciappolino V, Mazzocchi A, Enrico P, et al. N-3 Polyunsatured Fatty Acids in Menopausal Transition: A Systematic Review of Depressive and Cognitive Disorders with Accompanying Vasomotor Symptoms. Int J Mol Sci. 2018;19(7):1849.
Shim JS, Kim DH, Bae JH, Moon du G. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Erectile Dysfunction in a Rat Model of Atherosclerosis-induced Chronic Pelvic Ischemia. J Korean Med Sci. 2016;31(4):585-589.

 

 

Вашият коментар