Омега-3 мастни киселини

Верен приятел на здравата сърдечно-съдова система

Групата „омега-3“ съдържа полиненаситени мастни киселини, обединени според общ признак – между крайната киселинна група и последната двойна връзка се съдържат точно три въглеродни атома. Сред най-важните са ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини – есенциални за човешкия организъм молекули. Според някои източници, α-линоленовата киселина (друг незаменим представител на омега-3) може да се счете за техен „предшественик“. Въпреки че трансформацията й чрез редица химични процеси в тялото може да доведе до образуване на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини, ефективността на този процес е изключително ниска.

Положителните ефекти на омега-3 мастните киселини за човешкия организъм са многобройни, но особено голям е интересът към значението им за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Те оказват благоприятно влияние върху кръвното налягане, серумните липиди (триглицериди и холестерол) и състоянието на кръвоносните съдове – ключови фактори в развитието на сърдечно-съдовите заболявания.

омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини оказват противовъзпалителен и антитромботичен ефект като регулират преобразуването на арахидоновата киселина (омега-6 ненаситена мастна киселина) в ейкозаноиди. От една страна, те потискат отделянето ѝ от фосфолипидните клетъчни мембрани. От друга, я конкурират за свързването й с ензимите циклооксигеназа и липоксигеназа, с което редуцират синтеза на простагландини и тромбоксан А2 (молекули с провъзпалителен и агрегантен ефект). Антитромботичен ефект на ейкозапентаеновата киселина се допълва от способността ѝ да индуцира тъканния плазминоген активатор – ензим, стартиращ каскадата на разграждане на кръвните съсиреци.

Дълготрайният прием на омега-3 мастните киселини въздейства положително върху артериалното налягане. Благоприятното им въздействие се основава на антиоксидантните им свойства – те потискат ефектите на свободните кислородни радикали и нормализират нивата на азотен оксид. По този начин водят до разширяване на кръвоносните съдове и могат да спомогнат за нормализиране на кръвно налягане.

Ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселини оказват влияние върху развитието на атеросклерозата и като намаляват синтеза на тромбоцитния растежен фактор. Посочената молекула се отделя от „прилепналите“ към първичните атеросклеротични плаки тромбоцити и стимулира пролиферацията на гладкомускулни клетки. Отделените от тях колаген и еластин предизвикват втвърдяване на кръвоносния съд над такава плака, а по този начин увеличават възможността за разкъсването му.

Антиатерогенният ефект на омега-3 мастните киселини се допълва от способността им да понижават нивата на LDL-холестерол чрез потискане образуването му в черния дроб. Те могат да повишават „добрия“ HDL, но основният им ефект е фокусиран върху триглицеридите. Ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселини смущават транспорта на хиломикроните и VLDL – основните преносители на триглицериди в кръвта. В допълнение, те увеличават активността на ензима липопротеин липаза, който е отговорен за разграждането на триглицеридите в организма.

Омега-3 мастните киселини намаляват и постпрандиалната липемия (нивото на мазнини в кръвта след нахранване), която възниква след консумация на мазни храни. Високите плазмени концентрации на липиди са рисков фактор за тромбози, тъй като водят до увеличаване на проконвертина (фактор на кръвосъсирването, притежаващ коагулантни свойства).

Значителни количества ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини се съдържат в морските водорасли и тлъсти риби, но като едни от най-добрите натурални източници се посочват едноклетъчните микроорганизми от род Schizochytrium. За тези морски еукариоти, разпространени в целия свят, са характерни бърз растеж и висока чистота и добив на ненаситени мастни киселини. Определени като безопасни за получаване на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини и последваща употреба, те се превръщат в подходяща алтернатива на рибеното масло.

Именно на тази база са извлечени омега-3 мастните киселини, включени в един от най-новите продукти на Рондовитал. Благодарение на технологията на липозомното капсулиране, маслото, получено Schizochytrium spp. доставя ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини директно до клетките.

Продължение на статията може да прочете на Омега-3 мастни киселини (част II)

омега 3

Източници:

Jain AP, Aggarwal KK, Zhang PY. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015;19(3):441-445.
Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1362.
Chi G, Xu Y, Cao X, et al. Production of polyunsaturated fatty acids by Schizochytrium (Aurantiochytrium) spp. Biotechnol Adv. 2022;55:107897.
Anderson BM, Ma DW. Are all n-3 polyunsaturated fatty acids created equal?. Lipids Health Dis. 2009;8:33.

Вашият коментар