комбинация колаген и витамин C

Семейството на колагена

Терминът колаген обобщава голяма фамилия протеини – до момента са открити повече от 20 различни вида. Те са най-застъпените белтъци в междуклетъчното вещество и са главните структурни елементи на съединителната тъкан. Срещат се във всички вътрешни органи, отговаряйки за тяхната стабилност и цялост.

Тип I е най-разпространеният и най-добре проученият колаген. Той съставлява повече от 90% от органичната материя на костите и е основният вид в сухожилия, зъби и кожа. Открива се в роговицата на окото заедно с типове V и VIII. В белите дробове, кръвоносни съдове, черен дроб и плацента присъства с тип XII.

Тип II е основен компонент на ставния хрущял (в него се откриват още типове IX и XVI). Среща се още в мускулите, стъкловидното тяло на окото и епителните клетки на роговицата.

Тип III се открива както самостоятелно, така и в комплекс с тип V в бели дробове, далак, черен дроб, кожа и кръвоносни съдове.

Типове IV и XIX са основните за базалната мембрана на клетките (има опорна функция), а тип VI подсигурява правилното им делене.

Тип VII е от изключително значение за кожата, тъй като участва в комплекс, отговорен за свързването между два от нейните слоеве – епидермис и дерма.

За типове X и XXIV се предполага, че участват в процеса на втвърдяване (калцификация) на костите и синтеза на хрущял в организма, а тип XIV е отговорен за поддържането на тези тъкани.

Тип XV е установен в малките кръвоносни съдове (артериоли, капиляри, венули), сърдечните и скелетните мускулни клетки. Тип XXVI се среща в тестиси и яйчници, а XXVIII – в периферни нерви.

Типове XXI, XXIII и XXIV са характерни за редица вътрешни органи като сърце, стомах, тънко черво, бъбреци, бели дробове, панкреас и др.

Строеж на колагеновата молекула

Колагенът представлява водонеразтворим белтък, изграден от повтарящи се единици, наречени аминокиселини (АК). Установено е, че всяка трета от тях е глицин (Gly):

Gly-А-B,

като А и B могат да бъдат пролин (Pro), хидроксипролин (Hyp) или хидроксилизин (Hyl).

Последните две изброени са специфични за колагеновите молекули. В организма те се получават чрез преработване на аминокиселините пролин и лизин с помощта на ензимите пролин/лизин хидроксилаза. За да се осъществи този процес, от огромно значение е наличието на витамин C, тъй като посочените ензими не могат да изпълняват функцията си без него. Пример за това са симптомите при заболяването скорбут, което се развива при тежък дефицит на аскорбинова киселина. Сред тях са кървене на венците, болки в костите, загрубяла кожа, бавно зарастване на рани и др. – всички те са прояви на недостиг на колаген в тялото.

 

комбинация колаген

 

С посочените аминокиселини се синтезират т.нар. α-вериги, с помощта на които се получават колагенови молекули във вид на тройна спирала. От своя страна, те се обединяват във фибрили, които са свързани в гъвкави колагенови фибри, притежаващи голяма якост (по-голяма от тази на стоманата).

Четвърт век

След 25-годишна възраст синтезът на колаген в тялото намалява. Освен чрез храната (най-добрият избор е костен бульон), той може да бъде внесен в организма чрез прием на хранителни добавки. Тъй като молекулата на колагена е водонеразтворима и с голяма маса, се използва т.нар. хидролизат. Получава се чрез специфична обработка на колаген и представлява смес от водоразтворими аминокиселини и пептиди, които могат да бъдат усвоени и използвани за синтез в организма.

По-добрата комбинация

Проучвания показват, че при едновременен прием на колагенови пептиди с витамин C, се наблюдава стимулиране синтеза и по-висока концентрация на колаген I и III в организма. Поради тази причина, в състава на много добавки, съдържащи хидролизат, можем да открием и аскорбинова киселина.

В случай, че витамин C липсва в избрания от вас колагенов продукт, Рондовитал има решение! Липозомният витамин C осигурява максимална степен на усвояване, щади стомаха и може да се приема от всички възрасти.

добаака витамин ц колаген

Източници:

Gelse K, Pöschl, Aigner T. Collagens—structure, function, and biosynthesis. Advanced Drug Delivery Reviews. 2003, 55(12):1531–1546.
Gordon MK, Hahn RA. Collagens. Cell and Tissue Research. 2010, 339(1):247–257.
Pullar JM, Carr AC, Vissers MC. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017, 9(8):866.
DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthopaedic Journal of Sports Medicine. 2018, 6(10):1-9.

Вашият коментар