холестерол

Продължение на Висок холестерол – причини, последици и решения (част I)

Високият холестерол стои в основата на заболяването атеросклероза, което може сериозно да увреди сърдечно-съдовата система. Оптималният хранителен режим и двигателна активност могат да спомогнат за нормализирането на липидния баланс в организма. Вече знаете за ползите от приема на витамин C и е време да научите за благоприятното влияние на други витамини върху обмяната на холестерол в организма.

 

B-комплекс

Витамините от група B са есенциални за нормалното протичане на физиологичните процеси и правилното функциониране на организма. Ето кои от тях могат да повлияят състоянията на дислипидемия – общо название за нарушенията в обмяната на мазнини в организма.

Витамин B5, познат още като пантотенова киселина, се метаболизира в организма до молекула, наречена пантетин. Проучвания показват, че пантетин понижава нивата на триглицериди, тотален и LDL-холестерол, като същевременно повишава тези на „добрия“ HDL.

Значение за обмяната на холестерол в организма има и друг представител на B-комплекс – пиридоксин (витамин B6). Той повлиява пряко метаболизма на аминокиселината хомоцистеин – високите нива в организма имат вредно въздействие върху кръвоносните съдове и са един от рисковите факторите за развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Доказани са положителни ефекти върху липидния метаболизъм и при прием на фолиева киселина (витамин B9). Ползотворният й ефект се изразява и в понижаване на общия холестерол, както и понижаване на „лошия“ LDL тип.

Установено е, че дефицитът на витамин B12 може да доведе до нарушения в липидния метаболизъм. Наред с отчетените повишени стойности на общ холестерол и триглицериди, са открити и завишени нива на някои от основните медиатори на възпаление в организма. Приемът на хидроксикобаламин (тази форма на витамин B12 се усвоява в много висока степен) може също да понижи количеството хомоцистеин в организма, предпазвайки кръвоносните съдове и сърцето.

 

Витамин PP

Ниацин (никотинова киселина) е най-ефективен в повишаването на HDL-холестерола. Той потиска разграждането на липидите в мастните клетки, в резултат на което по-малко количество мастни киселини достигат до черния дроб. Това се отразява благоприятно на липидния статус – в организма се синтезират по-малко триглицериди и холестерол. Ниацин повишава активността на липопротеин липаза – ензим, отговорен за разграждането на триглицеридите до свободни мастни киселини, с което засилва тяхното елиминиране от кръвната плазма.

 

Витамин D

Както знаете, витамин D се образува в кожата ни под действието на слънчевите лъчи и се преобразува до калцитриол (активна форма) в бъбреците. Но за да бъде синтезиран той, клетките на епидермиса се нуждаят от холестерол. Установено е, че ниските нива на витамин D в тялото могат да се доведат до нарушения в липидния метаболизъм – повишен общ холестерол, LDL и триглицериди, както и понижен HDL.

холестерол
Cholesterol and Vitamin D. Nature therapeutics. http://sandramurphynd.com/cholesterol-and-vitamin-d/

Куркумин

Разглеждали сме многобройните полезни за организма ефекти от приема на куркумин – основната биологично активна молекула в растението куркума. Важно е да се отбележи, че той има благоприятен ефект и върху липидната обмяна. Проучвания показват, че куркуминът може да повиши нивата на „добрия“ холестерол и да понижи триглицеридите в организма. Благодарение на антиоксидантните си свойства, той намалява окислението на LDL-холестерола, с което предпазва кръвоносните съдове.

Технология на липозомното капсулиране

Вече знаете колко по-добре се усвоява витамините в липозомна форма. Запознати сте и с предимствата на продуктите на Рондовитал – от природния произход на съставките до съобразеността със специфичните изисквания на различните хора. Подарете здраве на себе си и близките си като изберете качеството!

 

Източници:

Li S, He Y, Lin S, et al. Increase of circulating cholesterol in vitamin D deficiency is linked to reduced vitamin D receptor activity via the Insig-2/SREBP-2 pathway. Molecular Nutrition & Food Research. 2016, 60(4):798-809.

Nasri H, Sahinfard N, Rafieian M, Rafieian S, Shirzad M, Rafieian M. Turmeric: A spice with multifunctional medicinal properties. Journal of HerbMed Pharmacology. 2014, 3(1):5-8.

Zeman M, Vecka M, Perlík F, et al. Niacin in the Treatment of Hyperlipidemias in Light of New Clinical Trials: Has Niacin Lost its Place? Medical Science Monitor. 2015, 21:2156-2162.

Mierzecki A, Kłoda K, Bukowska H, Chełstowski K, Makarewicz-Wujec M, Kozłowska-Wojciechowska M. Association between low-dose folic acid supplementation and blood lipids concentrations in male and female subjects with atherosclerosis risk factors. Medical Science Monitor. 2013, 19:733-739.

 

 

 

Вашият коментар