висок холестерол

Холестерол – малка молекула с огромно значение

Холестеролът е основен компонент на клетъчните мембрани. Той участва в образуването на жлъчните киселини, витамин D, хормоните на надбъбрека – кортизон, алдостерон, мъжките и женските полови хормони. Особено богати на холестерол са миелиновите обвивки около невроните, които служат като изолатор при предаването на импулси.

В човешкото тяло се съдържат приблизително 100 g холестерол, като около 85% от него се синтезират в черния дроб, а останалото количество се внася чрез храната (тлъсти меса, яйца, млечни продукти, пържени храни, сладки изделия и др.).

Транспортирането в кръвния ток на внесения отвън холестерол от червата до черния дроб и на синтезирания в черния дроб холестерол до всички тъкани става чрез комплекси, наречени липопротеини. Те са изградени от холестерол, триглицериди, фосфолипиди и специфични протеини, наречени аполипопротеини.

Липопротеините могат да бъдат класифицирани в пет групи:

Хиломикроните се продуцират от клетките на чревната лигавица. Функцията им се състои в пренос на приетите с храната триглицериди, холестерол и фосфолипиди от червата до всички тъкани и органи. Появяват се след нахранване и 2-3 часа след това изчезват.

Липопротеини с много ниска, средна и ниска плътност (VLDL, IDL, LDL) пренасят холестерол от черния дроб към тъканите. VLDL и IDL се превръщат в LDL („лош холестерол“) в кръвния ток.

Липопротеини с висока плътност (HDL) транспортират холестерол от тъканите обратно към черния дроб. Известни са като „добър холестерол“

висок холестеролЛипопротеини, подредени по нарастващ размер. Илюстрация от Servier PowerPoint Image Bank.

 

Какво представлява атеросклерозата?

Всеизвестен факт е, че повишените нива на холестерол стоят в основата на атеросклерозата – прогресивно заболяване, състоящо се във формиране на плаки в артериите. Образуването им предизвиква задебеляване на кръвоносните съдове и намаляване на еластичността им, с което се нарушава доставката на кислород до всички тъкани. Краен ефект е засягане на нормалните функции на сърдечно-съдовата система. Сред основните фактори, водещи до атеросклероза, са генетична предразположеност, алкохолизъм, тютюнопушене, прием на някои лекарства, затлъстяване и честа консумация на храни, богати на наситени мастни киселини.

Различните видове липопротеини имат различно отношение към процеса на образуване на плаки. Хиломикроните имат много голям диаметър и не могат да навлизат в кръвоносните стени. Тъй като HDL пренасят холестерол до черния дроб, те притежават антиатерогенна активност. За разлика от тях, VLDL, IDL и LDL имат малък размер и притежават атерогенни свойства.

 

Механизъм на развитие

Физиологично липопротеиновите комплекси непрекъснато преминават в стената на артериите. Под ендотела (слой от клетки, който покрива вътрешната повърхност на кръвоносните съдове) циркулират моницити – вид бели кръвни клетки, които под въздействие на различни стимули могат да се превръщат в макрофаги. Високите плазмени нива на LDL са предпоставка за удълженото му пребиваване в кръвта, което води до окисление и други химични промени в структурата му. Модифицираният LDL се разпознава от специфични рецептори в макрофагите, в тях се отлага холестерол и те се превръщат в т.нар. пенести клетки. Пенестите клетки участват във формирането на първичните атеросклеротични плаки. Всички тези събития водят до улеснено натрупване на още окислен LDL, до промяна в структурата на артериалните съдове, нарушено кръвосъсирване и възпаление в мястото на увреда.

Прогресията на заболяването е бавна и отнема години. От огромно значение за превенция е свеждане до минимум на факторите, предразполагащи развитието на атеросклерозата. Оказва се, че приемът на един от най-познатите ни и широко прилагани витамини може да окаже благоприятно влияние и върху повишените нива на холестерол и да спомогне за адекватна протекция на кръвоносните съдове.

 

Комплексната роля на витамин C

Проучвания сочат, че витамин C може значително да намали плазмените нива на „лошия холестерол“. Освен това, той намалява свързването на моноцитите за ендотела на кръвоносните съдове – ключов процес, смятан за ранен признак на образуване на първични атеросклеротични плаки. Антиоксидантните свойства на аскорбиновата киселина спомагат за намалено модифициране на LDL-холестерола в плазмата и за понижаване продукция на реактивни кислородни форми в мястото на възпаление. В допълнение, тя има способността да стабилизира и вече формирани плаки.

Аскорбиновата киселина не е единствената, която може да окаже благоприятно влияние върху холестероловите нива в организма. Ще имате възможността да разберете кои други витамини оказват положителен ефект върху обмяната на липиди – очаквайте втората част на статията съвсем скоро!

Виж II част на Висок холестерол – причини, последици и решения

 

Източници:

Jebari-Benslaiman S, Galicia-García U, Larrea-Sebal A, Olaetxea JR, Alloza I, Vandenbroeck K, Benito-Vicente A, Martín C. Pathophysiology of Atherosclerosis. International Journal of Molecular Sciences. 2022; 23(6):3346.

Moser MA, Chun OK. Vitamin C and Heart Health: A Review Based on Findings from Epidemiologic Studies. International Journal of Molecular Sciences. 2016; 17(8):1328.

McRae MP. Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials. Journal of Chiropractic Medicine. 2008; 7(2):48-58.

Wong SK, Chin KY, Ima-Nirwana S. Vitamin C: A Review on its Role in the Management of Metabolic Syndrome. International Journal of Molecular Sciences. 2020; 17(11):1625-1638. doi:10.7150/ijms.47103.

 

Вашият коментар