витамини пролетна умора

В предишната ни статия ви запознахме със състоянието на пролетна умора, основните „заподозрени“ за неговото възникване и част от микронутриентите, които биха били полезни за организма през този период на адаптация. Време е да научите малко повече за още няколко важни представителя – витамин D и различните молекули, криещи зад името „B-комплекс“ и тяхната роля в приспособяването на организма.

Витамините от група B са общо 9 на брой, всеки от които има важно значение за организма.

Тиамин (B1) е есенциален за нормалната работа на сърдечно-съдовата и нервната система. При тежък дефицит в организма се развива болестта бери-бери – проявява се с полиневрит (възпаление на периферните нерви), отоци по крайниците, тахикардия и др.

Рибофлавин (B2) има комплексна роля в организма – подсилва имунната и сърдечно-съдовата системи, намалява възпалението и болката, има антиоксидантно действие и е от важно значение за развиващия се плод.

Ниацин (B3) е активен в организма под формата на никотинамид динуклеотид (НАД) и никотинамид динуклеотидфосфат (НАДФ) – и двете молекули участват в огромен брой реакции и са есенциални за нормалните функции на всяка една система в човешкото тяло. При дефицит на витамин B3 се развива пелагра – заболяване, чиито симптоми са известни като трите „Д“ – дерматит, диария, деменция.

Холин (B4) е прекурсор за синтез на фосфатидилхолин (наречен още лецитин; един от основните фосфолипиди, изграждащи клетъчните мембрани), сфингомиелин (участва в изграждането на миелиновата обвивка на невроните) и ацетилхолин (важен невромедиатор). Това го прави изключително важен за нормалното развитие и растеж на организма.

Пантотенова киселина (B5) e компонент на коензим А – молекула, която пренася ацилни радикали и по този начин участва в метаболизма на белтъци, мазнини и въглехидрати и осигурява енергия на организма. Дефицитът е рядко срещан (основно при хора с тежко недохранване) и симптомите му не са точно определени.

Пиридоксин, пиридоксал, пиридоксамин – и под трите названия се крие B6. Основна функция на витамина е обезвреждането на аминокиселината хомоцистеин. При недостиг на B6, посочената може да се натрупа в организма и да повиши риска от развитие на хипертония, тромбози, болест на Алцхаймер, Паркинсонова болест, епилепсия, прееклампсия при бременни и др.

Биотин (B7) е най-известен с полезните си за косата и кожата свойства, въпреки че няма доказателства за тези ефекти. Той стимулира обмяната на веществата, синтеза на нуклеинови киселини, клетъчния растеж и развитие.

Фолиева киселина (B9) е ангажирана в синтеза на ДНК и РНК – по този начин поддържа клетъчното делене и обновяване. Дефицитът ѝ се проявява с намален брой еритроцити, гастроинтестинални смущения, намалено усвояване на хранителни вещества, изтънена коса, груба кожа, чупливи нокти (страдат бързо делящите се клетки).

Кобаламин (B12), също като B9, участва в синтеза на нуклеинови киселини, клетъчната пролиферация и диференциация и обезвреждането на хомоцистеин. Дефицитът му е с много подобни изяви, защото благодарение на него фолиевата киселина се превръща в активната си форма в организма. Недостигът на B12 включва и неврологични смущения – нарушен е синтезът на миелиновата обвивка на невроните, а това води до поява на невропатии (нарушена функция на периферните нерви; изявява се с изтръпване, болки, мравучкане).

Оптималната концентрация на всички витамини от B-групата е ключова за нормалното функциониране на организма. Тъй като много от ефектите им се допълват, приемът им в комбинация е препоръчителен.

Калцитриол (активната форма на витамин D) е от важно значение за всяка една система в човешкото тяло. Той участва в синтеза на хормони, има протективно действие върху сърдечно-съдовата и нервната системи, подсилва имунитета и подкрепя гастроинтестиналния тракт. Повече за ползите от витамин D прочетете тук.

Зеленчуци, който не яде…

За да бъде улеснен и подсилен организмът през това време от годината, е необходимо нивото на основните витамини и минерали в тялото да бъде оптимално. Набавянето им чрез храната е затруднено в този период – разнообразието от плодове и зеленчуци е недостатъчно, а те са основните източници на повечето микронутриенти.

Удачен е приемът на хранителни добавки, но богатият фармацевтичен пазар може да затрудни избора на такива. Най-важен фактор е бионаличността – колко бързо и какво количество от приетото ще достигне до кръвообращението непроменено и ще може да осъществи своите ефекти в организма. Спрямо този критерий (изключвайки инжекционни форми) на първо място се нареждат липозомните хранителни добавки. Те комбинират в себе си две предимства – защитават включеното в тях вещество от вредните фактори на организма (силно киселата среда в стомаха, различни ензими и др.) и го доставят директно до клетките, сливайки мембраните си (и липозомните, и клетъчните са изградени са от фосфолипиди).

Рондовитал предлага богат избор от липозомни витамини и минерали. Сред продуктите може да откриете Магнезий+Оптинърв®, желязо, витамин C, B-комплекс, D и K – с тяхна помощ организмът ще посрещне с нови сили топлите месеци.

 

витамини пролетна умора

 

Източници:

Tardy AL, Pouteau E, Marquez D, Yilmaz C, Scholey A. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients. 2020; 12(1):228.

Calderón-Ospina CA, Nava-Mesa MO. B Vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin. CNS Neuroscience & Therapeutics. 2020; 26(1):5-13.

Tanaka K, Ao M, Kuwabara A. Insufficiency of B vitamins with its possible clinical implications. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. 2020; 67(1):19-25.

Food and Nutrition Board IoM Dietary reference intakes for thiamin, roboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin, and choline. Washington, DC: National Academy Press; 1998.

Hossein-nezhad A, Holick MF. Vitamin D for health: a global perspective. Mayo Clinic Proceedings. 2013; 88(7):720-755.

 

 

Вашият коментар