Пролетта е сезонът на новото начало – с настъпването на по-топлите месеци всичко в природата се пробужда. По-високите температури и по-дългият ден са благоприятни фактори за флората и фауната, но предизвикват състояние на стрес в човешкия организъм. Това е и причината голяма част от хората да изпитват отпадналост, умора, безсъние, потиснато настроение и раздразнителност, главоболие и др. с идването на пролетта. Изброените симптоми са характерни за т.нар. „пролетна умора“ и могат значително да повлияят качеството на живот на хората. Точната причина и механизъм на възникване на това състояние не са потвърдени, но за „виновници“ се спрягат два основни фактора, предизвикващи общ краен ефект – ниски нива на витамини и минерали.

Спад в нивото на витамини и минерали в организма през зимния сезон

В студените месеци честотата на заболявания е повишена. Дори баналните настинки костват усилия от страна на тялото за унищожаването на причинителя и в тази „борба“ участват всички есенциални витамини и минерали. Това води до понижаване нивото им в организма и крие риск от недостиг, особено при намален внос в организма (прием с храна или под формата на хранителни добавки).

Удължена светла част на деня

С настъпването на пролетта и връщането на часовника се увеличава времето, през което човек е активен, с което растат и нуждите му от енергия. За да се справи с новите темпове, организмът се нуждае от по-голямо количество от всички микронутриенти. При отрицателен баланс (използват се повече витамини и минерали отколкото се доставят) тялото изчерпва своите запаси и приспособяването към новите условия се затруднява.

Промяната в дължината на деня и нощта влияе и на хормоните в човешкото тяло. Слънчевите лъчи повишават отделянето на серотонин („хормонът на щастието“) и намаляват това на мелатонин („хормонът на съня“) през пролетта. Преходът между зима и пролет може да се окаже рязък за адаптивните способности на организма и това да стане причина за безсъние и раздразнителност. Парадоксално, при някои хора, смяната на тези сезони води до сънливост и потиснато настроение.

Важно е да се отбележи ролята на отделните витамини и минерали, по какъв начин се проявява недостигът им в организма и как могат да повлияват симптомите на пролетната умора.

Витамин C е мощен антиоксидант, необходим за нормалното функциониране на човешкото тяло. Той участва в синтеза на много аминокиселини, повишава усвояването на желязо в стомашно-чревния тракт, понижава холестерола като улеснява превръщането му в жлъчни киселини (по този начин се отделя от организма). Аскорбиновата киселина предпазва клетките от оксидативен стрес, подпомага имунната защита на тялото. Тя е есенциален компонент за синтеза на всички типове колаген – те осигуряват здравината на кости, коса, кожа, нокти, кръвоносни съдове и вътрешни органи. При тежък дефицит на витамин C в организма се развива заболяването скорбут. Сред симптомите му са кървене на венците, болки в костите, загрубяла кожа, бавно зарастване на рани и др.

Най-висока е концентрацията на желязо в червените ­­кръвни клетки. Причина за това е основната му функция – пренос на кислород от белите дробове и насищане на тъканите и отделяне на въглероден диоксид чрез дихателната система (чрез него организмът „диша“). Наред с това, минералът подкрепя правилното функциониране на нервната и имунната системи.

Най-познатата функция на магнезий е подкрепата на опорно-двигателната система – неговият недостиг в организма се свързва с болезнени съкращения на един или няколко мускула (крампи). Положителните ефекти на минерала не спират до тук – той подпомага правилната работа на всички останали системи в човешкото тяло. Има данни и за благоприятните му ефекти при хора, страдащи от депресия.

Хромът взема участие в метаболизма на въглехидрати, белтъци и мазнини – все още не е доказан точния механизъм, но се предполага, че той усилва действието на хормона инсулин. По този начин е възможно да доведе и до понижаване на кръвната захар. Цинкът и селенът активно подкрепят защитните сили на организма и се борят с оксидативния стрес.

Изброените витамини и минерали помагат на организма да се адаптира към променящите се условия. С тяхна помощ симптомите на умора, отпадналост, промени в настроението и др. могат да бъдат намалени. Полезните за тялото микронутриенти далеч не се изчерпват с посочените. Очаквайте скоро втора част на статията, в която ще разберете повече за благоприятното влияние на витамин D и B-комплекс при смяната на сезоните!

Витамини, минерали и пролетна умора – част 2

 

Източници:

Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian Journal of Clininical Biochemistry. 2013; 28(4):314-328.

Abbaspour N, Hurrell R, Kelishadi R. Review on iron and its importance for human health. Journal of Research in Medical Sciences. 2014; 19(2):164-174.

Maret W. Chromium Supplementation in Human Health, Metabolic Syndrome, and Diabetes. Metal Ions in Life Sciences. Springer; 2019.

Mocchegiani E, Malavolta M. Role of Zinc and Selenium in Oxidative Stress and Immunosenescence: Implications for Healthy Aging and Longevity. Handbook of Immunosenescence. Springer; 2019, pp. 2539-2573.

 

 

 

Вашият коментар