витамин д

Слънчевият витамин е основен за нормалното функциониране на организма. В повечето тлъсти риби се среща под формата на ергокалциферол, наречен още витамин D2. Холекалциферол (D3) се синтезира в кожата под действие на слънчева светлина (UVB лъчи). И двете форми претърпяват “преработки” в организма, за да се превърнат в активната форма, наречена калцитриол.

Функциите на калцитриол в организма са многобройни. Доказателство за това е наличието на специфични рецептори за него в повечето тъкани и органи в човешкото тяло, чрез които той осъществява своите ефекти.

Витамин D предпазва сърцето и кръвоносните съдове – рискът от развитие на сърдечно-съдово заболяване е значително по-нисък при хора с адекватна концентрация на витамина в организма. Нормалното повишаване на кръвното налягане с напредване на възрастта е по-ниско при хора с оптимални стойности на калцитриол.

Витамин D е от важно значение за правилното развитие и работа на нервната система. Той стимулира образуването на миелин (изгражда обвивката на невроните), увеличава продукцията на различни невромедиатори и поддържа оптимални нива на калций (необходимо условие за нормалното функциониране на мозъчните клетки). Чрез своите антиоксидантни свойства, предпазва невроните от негативното влияние на свободните радикали. Смята се, че приемът на витамин D намалява риска от развитие на много заболявания, засягащи нервната система.

Дефицитът на витамин D се свързва и с повишен риск от развитие на инсулинова резистентност и метаболитен синдром. Проведено изследване с пациенти, страдащи от диабет тип 2, доказва, че дълготрайният прием на витамин D понижава нивото на кръвна захар на гладно в сравнение с плацебо.

Значението на калцитриол за опорно-двигателния апарат е всеизвестно – той поддържа оптималната концентрацията на калций и фосфати в организма, важни за минерализацията на костите.

Напоследък, все повече внимание се обръща на “защитните” свойства на витамин D. Той подпомага съпротивителните сили на организма като стимулира “узряването” на имунните клетки и увеличава продукцията на антимикробни молекули като дефензин, кателицидин и др. Витаминът влияе и върху развитието на възпалителни реакции – той успешно ги потиска чрез намаляване образуването на различни проинфламаторни молекули.

Недостигът на витамин D е глобален проблем, засягащ над 1 милиард души по света. Дефицит се наблюдава по-често при хора с по-високо съдържание на меланин в кожата – пигментът поглъща ултравиолетовите лъчи от слънцето (те са инициатори за синтез на витамин D). Засегнати са и живеещите в по-голямата част от Европа, Азия и Северна Америка (над 35° северна ширина), тъй като там достига много по-малко слънчева светлина. Сред рисковите фактори за недостиг са и намален прием с храната или намалено усвояване поради заболяване на стомашно-чревния тракт, ускорен метаболизъм (приемът на някои лекарства води до по-бързо разграждане на витамин D), различни заболявания и др.

Пазарът на хранителни добавки, съдържащи слънчевия витамин, е изключително разнообразен, но е необходимо да се обърне по-голямо внимание на формата, в която той е включен.

Витамин D се поема от организма с помощта на хранителни мазнини – те стимулират отделянето на жлъчни киселини и панкреатични ензими, които осигуряват усвояването му. Поради тази причини се препоръчва приемът на холекалциферол да става едновременно с храна, богата на мазнини.

Освен това, витамин D не е защитен от агресивното влияние на стомашния сок в повечето лекарствени форми, в които се предлага. Това определя и непълното усвояване на приетата доза от организма.

Включването му в липозоми, обаче, го предпазва от солната киселина и различните ензими в стомаха. Благодарение на директното сливане с мембраната на клетките, се осигурява много висока бионаличност без необходимост от едновременен прием с мазнини.

Липозомен Витамин D на РондоВитал е:

  • произведен чрез Технологията на липозомното капсулиране (ТЛК) и осигурява максимално усвояване от организма в сравнение с останалите форми на орално приложение;
  • сертифициран продукт с органичен произход;
  • в течна форма с приятен вкус;
  • подходящ за възрастни и деца, бременни жени и хора със специфичен режим на хранене (вегани, диабетици, спортисти).

витамин д3 хранителна добавка

Източници:

Nair R, Maseeh A. Vitamin D: The „sunshine“ vitamin. Journal of Pharmacology & Pharmacotherapy. 2012; 3(2):118-126.

Zmijewski MA. Vitamin D and Human Health. International Journal of Molecular Sciences. 2019; 20(1):145.

Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium; Ross AC, Taylor CL, Yaktine AL, et al., editors. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington (DC): National Academies Press (US); 2011. 3, Overview of Vitamin D.

 

 

 

 

 

 

Статия К2+Д3

Вашият коментар