витамин B12

Витамин B12 е есенциален нутриент, част от групата на B-комплекс. Той е единственият витамин, съдържащ кобалт (от там идва наименованието на всички негови форми – кобаламин). Съществува като 4 различни съединения: метилкобаламин, аденозилкобаламин, хидроксикобаламин и цианокобаламин.

Първите две са активните форми в организма и могат да бъдат открити в животински продукти като риба, месо, черен дроб, яйца и млечни продукти. Хидроксикобаламин се продуцира естествено от бактерии. За него е характерна висока степен на усвояване (висока бионаличност) и в организма се превръща в активните метилкобаламин и аденозилкобаламин. Цианокобаламин е синтетично съединение, което най-често се открива в хранителните добавки, съдържащи витамин B12.

Витамин B12 е есенциален за нормалното функциониране на организма. Тъй като може да се открие единствено в животински продукти, приемът му от вегани и вегетарианци е от изключително значение. При дефицит на горепосочения не се образува тетрахидрофолат (активната форма на фолиева киселина), необходима за синтеза на ДНК. При недостиг на „основната матрица” е затруднено деленето на клетките. Основно това се отразява на т.нар. бързоделящи се клетки – еритроцити, тези на стомашно-чревния тракт, кожата, косата и ноктите. От тук произлизат и симптомите при дефицит на B12.

Недостигът на витамин B12 нарушава образуването на червените кръвни елементи – еритроцити. Те са отговорни за пренасянето на кислород в организма и насищането на клетките, тъканите и органите с него. Намаленият им брой води до умора, слабост, задух и др. симптоми, свързани с понижената доставка на кислород.

Дефицитът на витамин B12 води и до нарушения в липидната обмяна, главно в тази на фосфолипидите. Това може да наруши синтеза на миелин (вещество, изграждащо обвивката на невроните), да засегне периферната нервна система и да доведе до прояви като изтръпване, слабост и болки в крайниците.

Кобаламин има значение и за психическото здраве. Причина за това е участието му в метаболизма на различни невротрансмитери – при дефицит на витамина се наблюдава и промяна в тяхната концентрация, която може да се прояви като депресивни състояния, психози, промени в настроението и личността, намалени паметови способности и др.

Установена е връзка между недостига на B12 и повишена концентрация на токсичната аминокиселина хомоцистеин в организма. Нормално, тя се метаболизира до цистеин от активната форма на фолиева киселина. Но както вече споменахме, образуването на тетрахидрофолат става с помощта на кобаламин.

Повишеното ниво на хомоцистеин се свързва с увеличен риск от развитие на коронарна болест на сърцето и инфаркт. Освен това, аминокиселината потиска действието на азотния оксид в организма – блокира антиагрегантния му ефект и намалява релаксацията на кръвоносните съдове, т.е. може да доведе до тромбози и повишаване на кръвното налягане.

Витамин B12 може да бъде открит под формата на различни видове таблетки, букални спрейове, ампули и др. Вече знаете, че 100% бионаличност се постига чрез инжекционно приложение, но този начин носи редица недостатъци (страх, болка, риск от инфекции и др.). Алтернативен метод за постигане на високо усвояване е включването на вещества в наноразмерни мехурчета, наречени липозоми.

Липозомите представляват биосъвместими и биоразградими носители, изградени от фосфолипидни молекули. Сред основните им предимства са сходния строеж с естествените градивни елементи на клетките и възможността за включване на вещества с различни свойства (хидрофилни или липофилни).

Строежът на липозомите им позволява директно сливане с клетките и освобождаване на включения хидроксикобаламин. По този механизъм на абсорбция могат да се постигнат по-високи плазмени концентрации, съизмерими с инжекционно приложение.

 

 

Най-новият продукт в семейството на Рондовитал е Липозомен B12, включен под формата на метилкобаламин. За синтеза на липозомите отново е използван слънчогледов лецитин – алтернатива на соевия. Чрез технологията на липозомно капсулиране се осигурява висока усвояемост, а специално подбраният състав прави хранителните добавки на Рондовитал подходящи за всички.

липозомен b12

Източници:

O’Leary F, Samman S. Vitamin B12 in Health and Disease. Nutrients. 2010, 2(3):299-316.
Kamrowska A, Kasprzak K, Marciniak J, Goch A, Kamrowski C. The importance of vitamin B12 in psychiatry. Polski Merkuriusz Lekarski. 2010, 28(165):236-238.
Ryan-Harshman M, Aldoori W. Vitamin B12 and health. Canadian Family Physician. 2008, 54(4):536-541.
Pawlak R. Is vitamin B12 deficiency a risk factor for cardiovascular disease in vegetarians?
American Journal of Preventive Medicine. 2015, 48(6):e11-e26.

Вашият коментар