магнезий ползи приложение

Магнезият е един от четирите най-разпространени минерала в човешкото тяло. Около 50% от него се намира в костите, приблизително същото количество е разпределено в тъкани и органи, а под 1% – в серум. Магнезият участва в множество процеси, регулиращи образуването на протеини, продукцията на енергия за клетките, синтеза на ДНК и РНК и др. Той има важна роля за нормалната функция на редица органи и системи в човешкото тяло.

Голяма част от магнезия в организма се открива в костите като част от молекулата на хидроксиапатит – едно от основните вещества, които им придават твърдост и здравина.

Почти половината от количеството магнезий в организма се намира в меките тъкани и мускулите. Всеизвестен факт е, че недостигът на този минерал може да причини крампи. Причина за това е функцията на магнезия – той поддържа нормалния тонус на мускулите. Когато нивото му е ниско, е възможно да настъпи болезнено, неконтролирано свиване на мускулите без възможност за волево отпускане (т.нар. крампи).

Магнезият е основен минерал и за сърдечно-съдовата система по ред причини:

  • Има важна роля за тонуса на кръвоносните съдове, т.к. те също притежават мускулни клетки. При тяхното свиване се наблюдава покачване, а при отпускане – понижаване на кръвното налягане. Поддържайки ги в оптимално състояние, магнезият подпомага нормалното кръвно налягане;
  • Магнезият повлиява положително сърдечния ритъм и може да се използва успешно като допълваща терапия при аритмии от различен произход;
  • Минералът има влияние и върху тромбоцитите, с което подпомага поддържането на кръвта течлива (притежава известни антикоагулантни свойства).

Установено е, че дефицитът на магнезий може да ускори процеса на отлагане на холестеролови плаки по кръвоносните съдове (атерогенеза). Изследвания показват, че приемът на магнезий предпазва съдовете като подобрява липидния профил – понижава “лошия” холестерол (LDL) и триглицеридите, а увеличава нивото на “добрия” холестерол (HDL).

Доказано е, че магнезият може да бъде използван в превенцията на диабет тип II. Той подобрява усвояването на глюкоза от клетките, модулира отделянето на инсулин от панкреаса и повлиява положително инсулиновата чувствителност. Магнезий може да се приема и от пациенти с установен диабет тип II, т.к. при тях е установено ниско ниво на минерала.

Магнезият участва и в регулацията на възпалителните процеси. Дефицитът му се свързва с увеличена продукция на свободни радикали и оксидативен стрес. Освен това, минералът подпомага защитните сили на организма като модулира както вродения, така и придобития имунитет. След направени изследвания е установено, че магнезият може да бъде ефективен и като допълващо лечение при мигрена. Доказани са и ползите от приема на магнезий при депресивни състояния

Магнезият се абсорбира предимно в тънкото черво пасивно и чрез насищаем транспортер. Усвояването е улеснено, когато минералът се приема под формата на водоразтворима сол. Установено е, че с най-висока степен на абсорбция се характеризира магнезиевият бисглицинат (вещество, съставено от магнезиев йон и две молекули от аминокиселината глицин).

Начин за увеличаване усвояването на магнезия е включването му в липозоми – малки сферични мехурчета, изградени от естествени за тялото молекули (фосфолипиди). По този начин минералът се доставя директно до клетките (липозомите се сливат с тях) и значително се намаляват нежеланите реакции (спазми на стомашно-чревния тракт, диария и др.).

Магнезий+Оптинърв® на Рондовитал представлява магнезиев бисглицинат в липозомна форма в комбинация с няколко есенциални нутриента: цинк и таурин, които подпомагат нормалното функциониране на нервната система, селен (включен в селенопротеини), притежаващ мощни антиоксидантни свойства, и хром, който подкрепя нормалния метаболизъм на въглехидрати и мазнини. Като фосфолипиден носител е използван слънчогледов лецитин, който в комбинация с натуралния подсладител ксилитол и всички останали включени вещества прави Магнезий+Оптинърв® подходящи за всички възрасти и хора, спазващи специални хранителни режими.

 

хранителна добавка магнезий

Източници:

Jahnen-Dechent W, Ketteler M. Magnesium basics. Clinical Kidney Journal. 2012, 5(1):i3-i14.
Volpe SL. Magnesium in Disease Prevention and Overall Health. Advances in Nutrition. 2013, 4(3):378S-383S
Barbagallo M, Veronese N, Dominguez LJ. Magnesium in Aging, Health and Diseases. Nutrients, 2021, 13, 463.

 

 

 

статия депресия

Вашият коментар