алергичния ринит

Помощ в сезона на алергиите

Алергичният ринит, познат още като сенна хрема, е най-срещаното алергично заболяване, засягащо повече от 400 млн. души в света. Представлява възпаление на носната лигавица, проявяващо се след контакт с даден алерген (полени, животински косми, плесени, прах и др.). Причина за това е имунна реакция от страна на организма при контакт с чуждото вещество. Най-честите симптоми са обилна секреция, оток и сърбеж в носа, кихане, зачервяване и парене на очите.

При попадане в носната кухина, алергенът активира имунната система (Т- и B-клетки) и предизвиква синтез на специфични антитела (имуноглобулини Е, IgE). Те, от своя страна, се свързват към повърхността на кръвните клетки базофили и мастоцити и ги сенсибилизират. При повторна среща алергенът се свързва с вече прикрепените антитела и води до отделяне на вещества (хистамин, тромбоксани, простагландини и др.), предизвикващи възпалителна реакция.

Проявите, характерни за алергичния ринит, могат да влошат значително качеството на живот на страдащите. Въпреки че съществуват различни лекарствени продукти, овладяващи симптомите на сенната хрема, не всички пациенти усещат значително подобрение. Точно поради тази причина обръщаме внимание на няколко микронутриента и техния положителен ефект върху това състояние:

Куркумин

Куркуминът е мощен природен антиоксидант, който се открива в коренището на растението куркума. Проучвания показват, че той има способност да потисне синтеза на IgE и активирането на мастоцитите – пречи на отделянето на провъзпалителни молекули. Повлиява положително сърбежа и кихането и намалява значително секрецията и отока на носната лигавица.

Витамин E

Витамин Е също притежава антиоксидантни свойства – той блокира липидната пероксидация и по този начин възпрепятства образуването на реактивни кислородни форми, които имат ключова роля в развитието на възпалителните реакции.

Селен

Като есенциален компонент на ензима глутатион пероксидаза, селенът има пряко участие в обезвреждането на реактивни кислородни форми. Заедно с витамин Е предпазват клетъчните мембрани от действието на свободните радикали.

Витамин D

Повечето от вас са чували за връзката между холекалциферола и имунната система. Не липсва такава и между него и сенната хрема – установено е, че недостиг на витамин D се открива в голяма част от пациентите, страдащи от алергичен ринит. В допълнение, приемът на витамина може да доведе до общо подобрение – той също има способността да потисне активирането на мастоцитите.

Витамин C

Доказано е, че приемът на витамин C подобрява общото състояния на пациентите като намалява значително тежестта на характерните за алергичния ринит симптоми. Витамин C потиска окислението на ненаситените мастни киселини, намалява синтеза на свободни радикали и пречи на развитието на възпалителна реакция. Освен това е установено понижено ниво на хистамин при висока концентрация на аскорбинова киселина в кръвта, т.е. витамин C има способността да му противодейства.

Цинк

Цинкът е есенциален микроелемент с важна роля в правилното функциониране на имунната система. Доказано е, че той намалява възпалението при пациенти с алергичен ринит, потискайки синтеза на имуноглобулини Е и намалявайки хиперреактивността на организма.

Още възможности

Все повече се изследват различни растения и водорасли и техният потенциал за повлияване на симптомите при пациенти, страдащи от сенна хрема. Положителни резултати са постигнати с листа от коприва, спирулина, чобанка, моринга и др., но са необходими още проучвания, за да бъде потвърден ефектът им.

Доверете ни се!

В продуктовата гама на РондоВитал може да намерите;

Липозомен Куркумин (Кюърейт®)
Липозомен Витамин C
Липозомен Витамин D3
Липозомен Магнезий+Оптинърв® съдържа оптимално количество цинк и селен.

 

В нашите добавки са включени внимателно подбрани биосъвместими компоненти, а Технологията на липозомно микрокапсулиране (ТЛК) осигурява максимално и ефективно усвояване от организма.

 

Източници:

Altıntoprak N, Kar M, Acar M, Berkoz M, Muluk NB, Cingi C. Antioxidant activities of curcumin in allergic rhinitis. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. 2016;273(11):3765-3773.

Shahar E, Hassoun G, Polack S. Effect of vitamin E supplementation on the regular treatment of seasonal allergic rhinitis. Annals of Allergy, Asthma & Immunology. 2004;92(6):654-658.

Chauhan B, Gupta M, Chauhan K. Role of antioxidants on the clinical outcome of patients with perennial allergic rhinitis. Allergy & Rhinology. 2016;7(2):74-81.

Agarwal S, Singh SN, Kumar R, Sehra R. Vitamin D: A Modulator of Allergic Rhinitis. Indian Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery. 2019;71(3):2225-2230.

Sayin I, Cingi C, Oghan F, Baykal B, Ulusoy S. Complementary therapies in allergic rhinitis. ISRN Allergy. 2013(2).

 

 

Вашият коментар