остеопороза витамини

Тихата епидемия

Остеопорозата е системно заболяване на опорно-двигателната система, характеризиращо се с понижена костна плътност, повишена чупливост и вероятност за развитие на фрактури. Сред рисковите фактори за развитие са пол, възраст, намален прием на калций, репродуктивен статус и др. Възможно е години след поява на заболяването да няма симптоми, за това е необходимо да се предпазим ефективно навреме.

Най-рисков контингент на това заболяване са жените в периода на менопаузата, както и хора продължително употребявали кортизонови медикаменти.

Остеопорозата попада сред десетте най-сериозни и разпространяващи се болести в наши дни. Добрата новина е, че това заболяване подлежи на лечение, като пациентът може да възстанови значително качеството си на живот. Изключително важно място тук заема здравословния начин на живот и хранене за превенция болестта.

Преди да стане дума за превенция, накратко ще изясним устройството на костите:

Костите са изградени от калциран матрикс (междуклетъчно вещество) и следните типове клетки: остеопрогениторни (развиват се в остеобласти), остеобласти (образуват костното вещество), остеоцити (произлизат от остеобластите, но само поддържат костта) и остеокласти (отговорят за костната резорбция).

Костният матрикс се състои от органичен компонент [колаген тип I (90%) и неколагенови белтъци – глюкозаминогликани (хиалуронова киселина, хондроитин сулфат и др.), протеогликани, гликопротеини] и неорганично вещество (калциев фосфат, калциев карбонат и хидроксиапатит).

Идва ред на два мастноразтворими витамина и тяхната роля в превенцията срещу остеопороза:

Витамин D

Витамин D съществува в две форми: D2 и D3. Източници на първия (ергокалциферол) са яйчен жълтък, гъби, месо от тлъсти риби и др., а вторият (холекалциферол) се синтезира в организма. Чрез процес на фоторазграждане под действие на UVB лъчи, съдържащият се в епидермиса 7-дехидрохолестерол (провитамин D) се превръща в превитамин D. Така полученият продукт няма действие и трябва да бъде метаболитно активиран. Това протича в два етапа:

  1. В черния дроб, с участието на ензимите CYP2R1, CYP27A1 и CYP3A4, провитаминът се превръща в 25-хидроксивитамин D;
  2. В бъбреците, под действието на CYP27B1, се получава активен 1,25-дихидроксивитамин D (калцитриол).

Главната физиологична функция на витамин D е да поддържа оптималната концентрация на калций и фосфати в организма, необходими за минерализация на костите, нервна, мускулна и метаболитна активност и др. Калцитриол осъществява ефектите си чрез свързване с VDR (Vitamin D receptor, от англ. рецептор за витамин D). Почти всички тъкани в човешкото тяло притежават рецептори за витамин D, но най-много се откриват в гастроинтестиналния тракт, паращитовидните жлези, кожата, бъбреците и др.

Витамин K

Витамин К се среща като филохинон (витамин K1, познат още като фитоменадион; съдържа се в растенията и зеленолистните зеленчуци като спанак, броколи, кейл и др.), менахинон (витамин K2; синтезира се от чревната микрофлора, но може да бъде открит в храни като яйчен жълтък, ферментирали соеви кълнове, млечни продукти и др.) и менадион (витамин K3; за разлика от останалите е водоразтворим, синтетичен провитамин, който търпи активация след като постъпи в организма).

Традиционно, витамин K се свързва с процесите на хемостаза (кръвоспиране) в организма. Той повлиява ензима карбоксиглутамил карбоксилаза, който има ключово значение за факторите на кръвосъсирване II, VII, IX и X. Освен това, той подобрява функциите на остеобластите и потиска костната резорбция, активира молекули като остеокалцин, периостин и др.

Установено е, че в хемостазата основна роля има витамин K1, тъй като голяма част от него се складира в черния дроб (там се синтезират факторите на кръвосъсирване). За разлика от него, витамин K2 се разпределя свободно в човешкото тяло.

Връзката между опорно-двигателния апарат и витамини K2 и D3

Остеокалцин е един от най-застъпените неколагенови протеини в костите. Взема участие в костната минерализация, повлиявайки свързването на калция и стабилизирането на хидроксиапатита. Синтезира се основно в неактивна форма от остеобластите, а този процес е витамин D-зависим. Активира се от карбоксиглутамил карбоксилазата, чиято функция зависи пряко от витамин K2.

Перфектната комбинация

Калцитриол е необходим за синтез на некарбоксилираната форма на остеокалцин, а менахинон – за неговото активиране. Това обуславя необходимостта от едновременен прием на посочените витамини. РондоВитал предлага готова комбинация – Липозомен витамин K2 + D3! Извлечени от натурални източници и включени в липозоми, те се абсорбират максимално в организма и осигуряват оптимална плазмена концентрация на активните компоненти. Разработени чрез иновативната Технология на липозомно капсулиране (ТЛК), тази липозомна форма на витамини K2 и D3 е уместна за прием при профилактика и лечение на остеопорозата, независимо от различните хранителни режими или непоносимости.

липозомен витамин к2

Източници:

Elliot ME, Nolan NM. The Role of Vitamin D in the Prevention and Treatment of Osteoporosis. Clinical Reviews in Bone and Mineral Metabolism. 2014, 2(4):373–388.

Akbari S, Rasouli-Ghahroudi AA. Vitamin K and Bone Metabolism: A Review of the Latest Evidence in Preclinical Studies. BioMed Research International. 2018.

Fusaro M, Cianciolo G, Brandi ML, Ferrari S, Nickolas TL, Tripepi G et al. Vitamin K and Osteoporosis. Nutrients. 2020, 12(12):3265.

Вашият коментар