б комплекс бременност

Бременността е един от най-важните периоди в живота на всяка жена и всички знаем, че оптималната концентрация на нутриенти в организма е от изключителна важност точно през него. Приемът на фолиева киселина (витамин B9) е от първостепенно значение, но е нужно да обърнем малко повече внимание на всички витамини от B-групата, ползите от тях за организма на майката и плода и рисковете за здравето при техния недостиг.

Витамин B1

Активнaта форма на витамин B1 е тиамин пирофосфат. Три ключови ензима от метаболизма на глюкозата са зависими от него – пируват дехидрогеназа, α-кетоглутарат дехидрогеназа и транскетолаза (Фиг. 1). Недостигът нарушава нормалното протичане на реакциите, катализирани от изброените ензими, а крайният ефект е унищожаване на клетките. Това може да се прояви с дисфункции в нервната система поради нарушено образуване на миелин и невротрансмитери като глутамат, γ-аминомаслена киселина (ГАМК), ацетилхолин и др. При проведени изследвания с опитни животни е доказано, че дефицитът на тиамин причинява вътреутробна ретардация. Недостиг може да възникне освен при неадекватното му доставяне чрез храната, и при употреба на алкохол.

 

б комплекс за бременни

Витамин B2

Производни на рибофлавин са съединенията флавин мононуклеотид (ФМН) и флавин аденин динуклеотид (ФАД) – кофактори на различни ензимни реакции в организма. Те са от изключително значение за β-окислението на мастните киселини, електрон-пренасящите вериги в митохондриите (клетъчното дишане), метаболизма на ксенобиотици (всяка молекула, попаднала в организма, която не се среща естествено в него) и обезвреждането на реактивни кислородни форми. При опитни животни е установено, че тежък дефицит на витамин B2 може да доведе до абнормално развитие на плода и прекъсване на бременността.

Витамин B3

Витамин B3 се среща естествено като ниацин (никотинова киселина) и ниацинамид (никотинамид). Активни форми са никотинамид динуклеотид (НАД) и никотинамид динуклеотидфосфат (НАДФ) – кофактори, катализиращи множество реакции в организма. Чрез изследвания с опитни животни се доказва, че никотинамид подобрява симптомите при прееклампсия – животозастрашаващо състояние, характеризиращо се с хипертония, протеинурия (белтък в урината), оток и възпаление на кръвоносните съдове и активиране на коагулационната каскада. Свързва се с преждевременно раждане, което само по себе си носи риск от развитие на сърдечносъдови и метаболитни нарушения на новороденото.

Витамин B4

Холинът е водоразтворим нутриент, чието производно фосфатидилхолин е основна градивна единица на клетъчните мембрани. Друг негов дериват е ацетилхолинът – невротрансмитер в периферната и централната нервна система. При недостиг на холин в организма на майката е възможно засягане растежа на плода, развитието на мозъчните функции и образуването на кръвоносните съдове.

Витамин B5

Пантотеновата киселина се среща във всички клетки, основно като част от структурата на коензим А, участващ в метаболизма на въглехидрати, мазнини и белтъци. Доказано е, че дефицитът ѝ в майчиния организъм може да доведе до нарушен растеж на плода, но механизмът все още е неизяснен.

Витамин B6

Витамин B6 съществува под 6 форми – пиридоксин, пиридоксал, пиридоксамин и техните 5-фосфатни производни. Основното съединение, което се среща в животинските тъкани, е пиридоксал-5-фосфат. Недостатъчното количество на витамин B6 в организма води до повишено количество на аминокиселината хомоцистеин в кръвта (хиперхомоцистеинемия) – състоянието се свързва с риск от поява на прееклампсия. Освен това, изследвания показват антиеметичната активност на пиридоксал-5-фосфат и възможността за приложението му при гадене и повръщане по време на бременността.

Витамин B7

Биотинът участва в метаболизма на мастните киселини, глюконеогенезата, регулира клетъчната диференциация и пролиферация. Тъй като има роля и в имунната защита на организма, недостигът му се асоциира с възможна поява на инфекции, което от своя страна може да смути нормалното развитие на плода или да доведе до преждевременно раждане.

Витамин B9

Фолиевата киселина е отговорна за множество физиологични процеси, сред които са клетъчно делене, ДНК репликация и антиоксидантна протекция. Активната ѝ форма в организма е тетрахидрофолат. Тя регулира трофобластната (трофобласт – слой клетки, обграждащи ембрионалната кухина) инвазия и растежа на плацентата. Дефицитът на фолиева киселина може да доведе до фетални малформации като спина бифида, нарушен растеж на плода и преждевременно раждане.

Витамин B12

Витамин B12 се среща под две форми – цианкобаламин и метилкобаламин. Има важна роля в синтеза на ДНК, еритропоезата и превръщането на хомоцистеина в метионин. Дефицитът по време на бременност се асоциира с поява на дефекти на невралната тръба, нарушена миелинизация на нервните клетки и забавено развитие.

Всички есенциални B-витамини в един прием?

Липозомният Б комплекс на РондоВитал съдържа всички 9 витамина от групата в оптимални концентрации. Чрез специалната Технология на липозомно капсулиране (ТЛК), по която са получени, те биват предоставени на организма във вид, осигуряващ пълната им абсорбция, без да предизвикват стомашен дискомфорт. Съобразени с различните хранителни предпочитания и непоносимости, те са подходящи за прием от бременни жени, възрастни и деца, както и хора със специфичен режим на хранене (вегани, диабетици, спортисти).

 

липозомен б комплекс бременностИзточници:

Dror DK, Allen LH. Interventions with Vitamins B6, B12 and C in Pregnancy. Paediatric and Perinatal Epidemiology. 2012;26(1):55–74.

Ichihara Y, Suga K, Fukui M, Yonetani N, Shono M, Nakagawa R. et al. Serum biotin level during pregnancy is associated with fetal growth and preterm delivery. The Journal of Medical Investigation. 2020;67(1.2):170-173.

Mosegaard S, Dipace G, Bross P, Carlsen J, Gregersen N, Olsen RKJ. Riboflavin Deficiency—Implications for General Human Health and Inborn Errors of Metabolism. International Journal of Molecular Sciences. 2020;21(11):3847.

Kloss O, Eskin M, Suh M. Thiamine deficiency on fetal brain development with and without prenatal alcohol exposure. Biochemistry and Cell Biology. 2018;96(2);169-177.

Takahashi N, Li F, Fushima T, Oyanagi G, Sato E, Oe Y. et al. Vitamin B3 Nicotinamide: A Promising Candidate for Treating Preeclampsia and Improving Fetal Growth. The Tohoku Journal of Experimental Medicine. 2018;244(3):243-248.

Korsmo HW, Jiang X, Caudill MA. Choline: Exploring the Growing Science on Its Benefits for Moms and Babies. Nutrients. 2019;11(8):1823.

Вашият коментар