витамини детокс

Коледа е времето на повече споделени моменти със семейството, топлина, домашен уют, смях и веселие. За съжаление, празниците са и моментите, в които си позволяваме да прекалим с храната, а доста често и с алкохола. Всички ние сме чували колко вредно е това, но знаем ли защо всъщност е така?

В какво се изразява токсичното действие на алкохола?

Увреждащият ефект на етанола се дължи на взаимодействие с липидните мембрани на клетките и нарушаване на тяхната функция. Той повлиява и дихателните вериги в митохондриите като причинява интрацелуларна хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород) и клетъчно увреждане.

Как се метаболизира алкохолът в организма?

Около 90% от постъпилия етанол се метаболизира в черния дроб от ензима алкохол дехидрогеназа до ацеталдехид. 1-2% се окисляват до същия продукт от каталаза, а 10% се излъчват през белите дробове и бъбреците непроменени. Ацеталдехидът се метаболизира до ацетат с помощта на ацеталдехид дехидрогеназа (ALDH).

В метаболизма на етанола участва и ензим от суперфамилията Cytochrome P450 – CYP2E1. Той също катализира превръщането на алкохол в ацеталдехид. При тази реакция се отделят реактивни кислородни форми, които могат да взаимодействат с различни клетъчни структури и да причинят увреждане (т.нар оксидативен стрес). В организма съществуват редица системи за неутрализиране на вредните кислородни радикали:

Един от най-важните антиоксиданти в човешкото тяло

Глутатионът е белтък (трипептид , изграден от аминокиселините цистеин, глицин и глутаминова киселина), съдържащ се във високи концентрации в повечето клетки. Той защитава организма от вредното въздействие на реактивните кислородни форми като взема участие в обезвреждането както на ендогенни (странични продукти на някои естествено протичащи в тялото реакции), така и на екзогенни (попаднали отвън в организма) молекули.

В клетките се открива под две форми: редуцирана и окислена. Активна е само първата – тя неутрализира свободните радикали, приема електрон и се превръща в окислена, която от своя страна се възстановява до първоначалното си състояние от ензим, наречен глутатион редуктаза.

Понижено ниво на глутатион се асоциира с клетъчни увреждания, понижен имунитет и прогресия на стареенето. Добрата новина е, че съществуват нутриенти, които имат доказано положително влияние върху него и са идеална добавка към следпразничния детокс:

Витамин C

Витамин C е известен с мощните си антиоксидантни свойства. Самият той е способен да обезврежда свободни радикали, а освен това е доказано, че приемът му увеличава нивата на глутатион в лимфоцитите.

Куркумин

Основното биологично активно вещество в екстракта от куркума има способността да неутрализира реактивните кислородни форми, да потиска окислителните ензими и да индуцира синтеза на глутатион. Полезните ефекти на куркумата не се изчерпват с това – може да прочетете още за полезните й свойства.

Селен

Селенът е микроелемент, който влиза в състава на аминокиселината селеноцистеин, а всеки протеин, в чиято молекула участва тя, се означава като селенопротеин. Пример за такъв белтък е ензимът глутатион пероксидаза. Той играе ключова роля в неутрализирането на водородния пероксид (не е свободен радикал, но може да генерира такива) – катализира превръщането му във вода. Дефицитът на селен води до намалено количество глутатион пероксидаза, а това би нарушило трансформирането на водородния пероксид.

Таурин

Тази аминокиселина предпазва клетките от токсичните продукти, получени в резултат на окисление на различни молекули от CYP2E1. Прекурсор за нейния синтез е цистеин – чрез внасянето на таурин в организма, цистеинът се съхранява за синтез на глутатион. Освен това, тауринът доказано повишава нивото на ензима глутатион редуктаза (той превръща окисления глутатион в редуциран и възстановява антиоксидантната му активност).

Витамини от групата B

Рибофлавин (витамин B2) има важна роля в глутатионовата система като кофактор на ензима глутатион редуктаза. Индиректно влияние чрез участието си в продукцията на АТФ (аденозин трифосфат; при хидролизата му се отделя енергия) оказва пантотеновата киселина (витамин B5). Пиридоксал-5-фосфат (активната форма на витамин B6) участва в превръщането на хомоцистеина в цистеин, с което отново се подкрепя синтезът на глутатион.

Започнете от днес!

Сред продуктите на Рондовитал може да откриете всички нутриенти, необходими за пречистване на организма. В Магнезий+Оптинърв® са включени оптимални количества селен и таурин, в Липозомен B-комплекс се съдържат всички есенциални B-витамини, а сега може да се възползвате от специалното ни предложение – Липозомен Витамин C + Куркумин Кюърейт®. Продуктите на Рондовитал могат да бъдат използвани от всички, включително хора с придружаващи заболявания и такива на специални хранителни режими. Пълното им усвояване се гарантира от начина им на получаване – чрез липозомно микрокапсулиране.

Източници:

Pizzorno J. Glutathione! Integrative Medicine. 2014; 13(1):8-12.

Gould RL, Pazdro R. Impact of Supplementary Amino Acids, Micronutrients, and Overall Diet on Glutathione Homeostasis. Nutrients. 2019;11(5):1056.

Limaye A, Yu RC, Chou CC, Liu JR, Cheng KC. Protective and Detoxifying Effects Conferred by Dietary Selenium and Curcumin against AFB1-Mediated Toxicity in Livestock: A Review. Toxins. 2018;10:25

Minich DM, Brown BI. A Review of Dietary (Phyto) Nutrients for Glutathione Support. Nutrients. 2019; 11:2073.

 

 

Вашият коментар