куркумин ползи

Здраве от Изтока

Куркумата е многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови. От векове се прилага при различни заболявания в страните от Изтока, а има данни за използването ѝ като подправка още през 1900 г. пр. Хр. Днес намира приложение още в парфюмерията и като натурален оцветител, а интересът към ползите ѝ за здравето расте непрестанно.

Главните биологично активни вещества в растението са полифенолите куркумин (75%), деметоксикуркумин (18-20%) и бисдеметоксикуркумин (5-7%). Терапевтичният потенциал се отдава основно на куркумина и неговите антиоксидантни, антипролиферативни и противовъзпалителни свойства. Той повлиява положително оплакванията при редица заболявания и оказва цялостен благоприятен ефект върху организма:

Храносмилателна система

Куркуминът облекчава симптомите при синдрома на раздразненото черво, оказвайки противовъзпалителен ефект чрез потискане продукцията на проинфламаторни цитокини и реактивни кислородни форми. Проучвания сочат, че той предпазва лигавицата на стомаха от язвени дефекти, причинени от стрес, прием на алкохол и някои лекарства. Освен това, стимулира отделянето на панкреатични ензими, с което влияе благоприятно върху храносмилането. Показва хепатопротективни свойства, подобни на силимарин (комплекс от флаволигнани, съдържащ се в екстракт от бял трън).

Опорно-двигателна система

Екстрактът от куркума подобрява състоянието на пациенти, страдащи от различни видове артрит, включително ревматоиден. Той намалява симптомите като болка и оток чрез потискане на ензима COX-2 (от англ. Cyclooxygenase-2, циклооксигеназа-2). Проучване показва, че антиинфламаторният му ефект е съизмерим с този на Диклофенак натрий.

Нервна система

Проведени са проучвания относно влиянието на куркумата върху развитието на болестта на Алцхаймер. Установено е, че съдържащите се в нея биологично активните вещества блокират агрегацията на β-амилоидните плаки и подпомагат отстраняването им (струпвания от протеинови фрагменти, за които се смята, че стоят в основата на заболяването). Друг положителен ефект върху нервната система е подобряването на паметта и когнитивните способности.

Ендокринна система

Куркуминът е особено подходящ за диабетици, тъй като е установено, че спомага за нормализиране повишеното ниво на кръвна захар и стимулира отделянето на инсулин от панкреаса. При експериментални животни е доказано, че приемът му потиска затлъстяването, нормализира нивата на холестерол, подобрява бъбречните функции и намалява диабет-асоциираната невропатична болка.

Сърдечно-съдова система

Екстрактът от куркума предпазва миокарда от исхемични увреждания: от една страна, потиска пътищата за синтез на реактивни кислородни форми и липопероксидацията, а от друга – повишава нивото на глутатион и улеснява детоксикацията. Други ефекти върху сърдечно-съдовата система са потискане образуването на атеросклеротични плаки (куркуминът инхибира окислението на LDL холестерола, пролиферацията на гладкомускулни клетки и тромбогенезата), повишаване нивото на HDL холестерола и понижаване това на триглицеридите.

Онкологични заболявания

Много проучвания показват, че куркумата потиска активността на вещества с доказана мутагенна активност, с което се предотвратява първа фаза от възникването на дадено неопластично заболяване – инициацията. Освен това, тя може да повлияе канцерогенезата и в другите два основни етапа: промоция (започва пролиферация на ракови клетки) и прогресия (осъществяват се инвазия в съседни тъкани, ангиогенеза и метастазиране) на тумора.

Липозомен Куркумин Кюърейт®

Технологията на липозомното капсулиране преодолява най-голямата пречка за действието на куркумина – ниската му бионаличност в организма. Това се постига чрез включването на биологично активното вещество в малки двуслойни везикули, изградени от фосфолипида лецитин. По този начин се избягва интензивният чернодробен метаболизъм и се постига оптимална плазмена концентрация. За разлика от други хранителни добавки, съдържащи екстракт от куркума, за пълна резорбция на Кюърейт® не е необходим едновременен прием с черен пипер (съдържа алкалоида пиперин, който подобрява резорбцията на куркумин). Иновативният продукт на Рондовитал съдържа единствено вещества, съвместими с човешкия организъм. Разработен е в съответствие с хранителни режими като вегетарианство и веганство, подходящ е за хора с придружаващи заболявания като диабет, лактозна и глутенова непоносимост, не предизвиква алергии и не обостря съществуващи такива.

куркумин

Източници:

Singletary KW. Turmeric: An Overview of Potential Health Benefits. Nutrition Today. 2010;45(5):216-225.

Shep D, Khanwelkar C, Gade P, Karad S. Safety and Efficacy of Curcumin versus Diclofenac in Knee Osteoarthritis: A Randomized Open-label Parallel-arm Study. Trials. 2019;20(1):214.

Khalid S, Rizwan B, Aslam M, Sharmeen Z, Zubair R, Arif A. et al. Therapeutic potential of Curcumin in Curcuma Longa: A Review. Merit Research Journal of Food Science and Technology. 2020;5(3):32-41.

Nasri H, Sahinfard N, Rafieian M, Rafieian S, Shirzad M, Rafieian M. Turmeric: A spice with multifunctional medicinal properties. Journal of HerbMed Pharmacology. 2014;3(1):5-8.

Вашият коментар